Home Our dogs Guineea pigs News Contact

Originea sphynxului canadian: Pisicile lipsite de par sunt atestate de secole, fiind crescute de catre azteci, dar sphynx-ul este prima rasa care a fost selectionata special pentru aceasta caracteristica. Numita ``sphynx`` dupa asemanarea cu sculpturile egiptiene, rasa a fost dezvoltata in Canada,  unde o pisica domestica a nascut un  pisoi fara par in anul 1966 (mutatie spontana). Pisoiul respectiv, numit  Prune,  a fost imperecheat cu diferite pisici cu par scurt si au rezultat si cativa pisoi fara par, care au contribuit la selectionarea in continuare a rasei sphynx canadian, omologata oficial de CFA in februarie 1998.

 

Ingrijire: minima, sunt pisici foarte curate, care invata extrem de usor la litiera. Nu am avut nici un accident de acest gen cu pisicile noastre, iar puii au invatat sa se duca la tavita de cand au inceput sa umble. Le place insa sa acopere cu foarte mare sarguinta, asa ca recomandam achizitonarea unei litiere acoperite sau plasarea tavii intr-o cutie de carton care retine nisipul imprastiat. Ochii necesita stergere zilnica deoarece lipsa genelor nu le apara globul ocular ca la celelalte pisici cu par. Ghearele trebuie insa taiate la fel de des ca la orice pisica, deasemenea un lemn (post de zgariat) este necesar. Deoarece nu au o blana normala care sa preia uleiurile naturale din piele,  stergerea cu un prosop umed este necesara din cand in cand sau puteti folosi servetele umede special create pentru animale, fara alcool, pe care le gasiti la orice pet-shop.


Hranirea: sunt pisici nepretentioase, se adapteaza oricarui fel de mancare si au un apetit considerabil (lipsa blanii duce la un consum mai mare de energie pentru a-si pastra temperatura corpului). Pisicile noastre au in permanenta mancare uscata in castronel si o data pe zi primesc si un plic de mancare umeda. Apa de baut se schimba zilnic si este recomandat sa fie plasata in mai multe castronele la dispozitia lor.

Desi nici o rasa de pisici nu este cu adevarat hypoalergenica, s-a dovedit ca pisica Sphynx nu agraveaza alergia existenta la pisici a unui pacient (  incurajam persoanele alergice dar care isi doresc totusi un animal de companie  sa ia  contact cu aceste pisici inainte de achizitionare). Este cunoscut faptul ca alergia este declansata de faptul ca pisicile isi ling blana foarte des si elibereaza in mediul inconjurator  o proteina care declanseaza alergia la oameni - lipsa blanii la pisicile sphynx duce la o reducere drastica a acestui obicei al oricare pisici si deci canttatea de alergeni este mult diminuata. Repetam, nici o pisica lipsita de par nu este total antialergica, este o conceptie gresita, proteina care declanseaza alergia nu este prezenta doar in blana lor, ci si in piele, saliva si urina. Este adevarat insa ca marele avantaj al acestei rase este faptul ca nu are ce naparli, lipsa parului de pe covoare, canapele, etc le recomanda si pentru persoanele preocupate de un aspect impecabil al locuintei dar care vor sa beneficieze de placerea unui companion afectuos si prietenos.

Temperamentul lor este intradevar extrem de prietenos, desi poate aspectul lor nu-i face placuti la prima vedere. Pielea este insa de moliciunea unei piersici calde, senzatia la atingere este incredibila, iar dupa ce petreceti cateva minute cu acest mic clovn, va va cuceri cu siguranta. Sunt absolut dispuse sa inceapa joaca in orice moment, nu sunt lenese deloc, sunt sociabile si inteligente si se acomodeaza de minune cu orice alt animal al casei. Vrea sa fie mereu cu dvs, cere atentie si nu este timida nici cu strainii, pe care vine sa-i cunoasca imediat. Este deseori descrisa ca cea mai inteligenta si afectuoasa dintre toate rasele de pisici.

 

OUR CATS / PSICILE NOASTRE:

 

  

                 CH  Emerald Sight Delightfull Denny                                       CH   S*Sayyad`s Elisabetha Always in My Heart

          (import Russia)                                                                                                                 (import Sweden)